Donaueschingen Müzik Günleri’nde “Next Generation”: 0. Gün

To read this post in English: https://emrenurbeyler.com/2023/10/21/donaueschinger-musiktage-next-generation-day-0/

Her sene dört gözle beklediğim Donaueschinger Musiktage yeni müzik festivali, bu sefer de her yıl olduğu gibi işte havaların hafiften soğumaya başladığı o hafta takipçileriyle buluşuyor. Meşhur Karaorman bölgesinin doğu kenarında yer alan Donaueschingen şehri için yeni müzik merkezi olarak en güncel inovatif bestecilere ev sahipliği yapmak hiç de yeni bir şey değil; hatta nesillerce devam ettirilen bir gelenek. 2021’de büyük bir kutlama eşliğinde 100’üncü yaşını kutlayan festival hızını kaybetmeden 102’inci yılında da öncü bestecilerin performansları ile kendini gösteriyor.

Pandemi öncesi zaman ve Feynman Ensemble

Festivalin ön yüzü olan konserler, ses enstelasyonları ve benzeri etkinliklerin yanında bir de benim bu festivali keşfettiğimden beri alıcı gözüyle baktığım özel bir programı var: “Next Generation”. Daha doğrusu gözümün kaldığı desem de yanlış olmaz, çünkü bu festivalle tanışma şeklim aslında burada bestemin seslendirilme planının iptal olmasıydı…

2019’da Trossingen Müzik Üniversitesi’ne girdiğim ilk dönemde arkadaşlarımla kurduğum “Feynman Ensemble” adında dört kişilik bir yeni müzik grubu vardı. Sebastian Triebener (Çello), Nepomuk Golding (Akordiyon), Dirk Becker (Trompet) ve ben (Piyano). Hepimiz de birinci dönem çiçeği burnunda öğrencilerdik. Bu Ensemble hakkında komple bir blog yazısı yazsam yeridir aslında, bana oda müziği ve yeni müzik arasındaki bağlantı ve aynı zamanda Almanya ve Türkiye arasında bir üniversite ortamında insiyatif almanın farkları konusunda öğrettiği çok şey oldu çünkü. Feynman Ensemble’ın bu sıra dışı enstrüman kombinasyonu için bir bestemi uyarlamıştım ve çok sevgili hocam Sonja Schmid’in desteği ile bu projeyi 2020’deki Donaueschinger Musiktage’nin Next Generation’ında bir workshopa getirmeyi planlamıştık. Ne yazık ki 2019 ile 2020’yi bağlayan aylarda başlayan pandemi sebebiyle bu proje iptal olmuştu ve içimde bir ukde halinde yaşamaya başlamıştı.

İşte Next Generation konsepti ile böyle tanıştım. Feynman Ensemble olarak pandemi süresince etkinliklerimize devam etmek için elimizden geleni yaptık, o zamanın şartlarına göre mucizevi bir şekilde birkaç kayıt ve konser yapabildik.

Next Generation

Şanslı olduğum bir konu var ki, o da Trossingen ve Donaueschingen arasının sadece 20 km olması; yani bir otelde kalmak yerine her gün toplu taşıma ile evimden bu festivale gidip gelebiliyorum. Akşam Donauhallen Konser Salonuna check-in yapmaya ve biletlerimi/saat planımı almaya geldiğimde ilk gördüğüm şey yüz kişiye yakın insanla dolu dev bir lobi oldu; sanki sahnesi olmayan bir konser salounda gibiydim. Beklemediğim şey ise, bu odayı dolduran kalabalığın tümünün tıpkı benim gibi next gen. öğrencisi olmasıydı!

Vay be.

Gözüme en şık görünen boş sandalyeye oturuverdim ve hemen yanımda oturan arkadaşlarla tanıştım. Birileriyle ortak bir spesifik ilgi alanınız olduğunda o kişilerle tanışmak çok kolay oluyor, özellikle bu ilgi alanı yeni müziğin mümkün olabilecek en uç noktası ise. İlk tanıştığım dostlar Köln’den Paul, Bremen’den Mara ve Weimar’dan Jasper oldu; hepsi bu şehirlerin müzik üniversitelerinde kompozisyon okuyorlar. Hatta Stuttgart Müzik Üniversitesi’nde kompozisyon öğretmenliği yapan ve geçtiğimiz mart ayında eserini WINDHOEK festivalinde çaldığım sevgili Prof. Marco Stroppa’nın Türk öğrencileri de buradaydı: Selim Kılıçaslan ve Can Boerescu, Ankara’dan geliyorlar ve Stroppa’nın öğrencileriler. Hepsi çok keyifli insanlar!

Üniversitemizin rektörü Prof. Christian Fischer’ı görmek de güzeldi. O da galiba beni görünce sevindi, şayet buradaki tek iki Trossingenli bizlerdik. Karşılama konuşmaları ve bilgi yağmuru bittiğinde öğrencilere geleneksel Svabya yöresi yemeklerinden servis yapıldı (maultaschen [büyük mantı gibi] ve parlak patates püresi) ve festivalin sponsoru yöresel Fürstenberg marka bira.

Trossingen Müzik Üniversitesi rektörü Prof. Christian Fischer ile

Önümüzdeki hafta boyunca seminerler, workshoplar, açık oturumlar ve konserler gibi pek çok etkinlik var. Bakalım neler olacak!

1 comments

Yorum bırakın