

Nasıl başladı?
Eylül 2015’te Andante Klasik Müzik Dergisi’nin genel yayın yönetmeni Serhan Bali, şu anda okumakta olduğunuz bloğumdaki yazıları takip ettiğini ve beğendiğini söyleyerek beni blog yazılarım ve müzik hakkında yazmak istediklerimi yazmam için Andante’de yazarlığa davet etti.
Ben de tam o sıralar Amerika Birleşik Devletleri Princeton Üniversitesi’nde düzenlenen Golandsky Enstitüsü Piyano Sempozyumu’ndan yeni dönmüştüm ve Andante’deki ilk yazımın konusu düşüncelerimde açıkça belliydi.

Taubman yaklaşımı ile “gerçekler dünyasına” yolculuk
Eylül 2015
Andante’nin Eylül 2015 sayısında çıkan ilk yazımda o sene katılmış olduğum, Edna Golandsky’nin Amerika’da Princeton Üniversitesi’nde düzenlediği insan anatomisine dayalı olarak enstrümanı çalmayı optimize etmeyi amaçlayan Taubman yaklaşımı sempozyumunu anlatmıştım.
Yazı başlığını sempozyumun önemli derslerinden “Perception and Reality” (Algılar ve Gerçekler) dersinden alıyor. Bu derste bir enstrümanı çalarken hissettiklerimiz ve gerçekte olanların arasındaki mesafeyi kısaltarak müzisyenin farkındalığını arttırmak ve daha kararlı bir performansa yol açmak hedefleniyor.

İdil Biret ile Söyleşi
Aralık 2015
Her sene katılıp hiç kaçırmadığım Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nde (AIMA) düzenlenen İdil Biret ustalık sınıfında İdil hocamla yaptığım keyifli bir söyleşi var bu yazıda.
Yazıda ilk önce biraz AIMA’nın tarihinden ve nasıl klasik müzik için bir yaz okulu haline geldiğinden bahsettikten sonra İdil hocaya sorduğum meraklı sorularım geliveriyor. 15 yaşındaki bir piyanist adayı olarak aklımdan geçen her şeyi sordum; bir haftasının nasıl geçtiği olsun, en sevdiği piyanistler olsun, genç müzisyenlere öğütleri olsun, bu soruların hepsinin yanıtları bu röportajda.
Haberi okumak için: https://www.andante.com.tr/tr/6478/idil-Biret-Emre-Nurbeyler-e-Konustu

Alexander Tekniği üzerine
Ocak 2016
Bu yazıda 2014 yılında katıldığım Salzburg MOZARTEUM Yaz Okulu ve ustalık sınıfları çerçevesinde Prof. Myrto Aretaiou’dan aldığım Alexander Tekniği derslerini konu alıyorum.
Bunun yanında 19. ve 20. yüzyılın arasında yaşamış Frederick Matthias Alexander’ın aktörlük kariyerini bitiren sakatlığı ile Alexander tekniğini keşfedişine uzanan olaylar zinciri de bu yazının içinde.

Mozart’a botanikçi yardımı
Şubat 2016
Mozart’ın eserlerini numaralandırırken başına getirdiğimiz o ‘K.’ harfinin ‘Köchel’ numarasının kısaltması olduğunu çoğumuz zaten biliyoruz. Peki bu ‘K’ harfinin arkasındaki hikayeyi bilir miyiz?
Hayatının son yıllarını Mozart’ın düzensiz numaralandırılmış (bazense hiç numaralandırılmamış) eserlerini kronolojik sıraya dizmek ile geçiren Ludwig Ritter von Köchel, aslında bir botanik bilimcisiydi.

Salzburg’da bir ustalık sınıfı turu
Nisan 2016
Avusturya’nın Salzburg şehrinde bulunan MOZARTEUM Üniversitesi Yaz Akademisi ustalık sınıfları çerçevesinde Prof. Rolf Plagge ile on beş günlük bir çalışma yapmıştım. Bu yazıda benim için meslekî açıdan çok değerli olan bu çalışmadan, biraz da müthiş bir şehir olan Salzburg’dan bahsediyorum.

İzmir’in iki konservatuvarından “Yeni Tınılar”
Mayıs 2016
İzmir’deki iki konservatuvar olan Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Ege Üniversitesi Türk Musikîsi Konservatuvarı, çok uzun yıllardır birçok yerde sahne almış olmalarına karşın bu konserde tarihte ilk defa aynı sahneyi paylaştılar.
Hem bestecilerin hem de icracıların bu iki konservatuvardan geldiği “Yeni Tınılar” isimli konsere olan ilgi beklendiğinden o kadar daha fazla büyüktü ki, kapıda kalan insanları mağdur etmemek için spontane bir kararla konserin tamamı aynı akşam ikinci bir seans ile tekrarlandı. Birinci elden detaylar bu yazıda…

St. Maria Kilisesi’ndeki org
Haziran 2016
Bu yazıda İzmir’in Pasaport semtindeki St. Maria Kilisesi’nin görkemli İtalyan orgunun restorasyonu ve yenilendikten sonraki ilk konserini veren usta Alman organist Prof. Johann Geffert’ten bahsediyorum. Aynı gece Arkas Trio’nun da bu kilisede verdiği konserin de detayları bu yazının içinde.
Haberi okumak için: https://www.andante.com.tr/tr/6783/St.-Maria-Kilisesi-ndeki-Org

Bahar Ayini ve Sahnede İsyan
Temmuz 2016
Takdire değer Türk piyano duolarından Ufuk & Bahar Dördüncü ikilisinin 30. Uluslararası İzmir Festivali kapsamında verdikleri “Sahnede İsyan” temalı konser gözler için bir şölen niteliğindeydi. İzmir’in en büyük konser salonu olan Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin tümünü kaplayan projeksiyonun görüntüleri ikilinin seslendirdiği Stravinsky: Bahar Ayini ile senkronize gidiyordu.
Konserin detaylarıyla beraber 2012’de İzmir’e uğrayan, eşi benzeri görülmemiş interaktif Bahar Ayini projesi “Re-Rite” ziyaretimden de bahsediyorum bu yazıda.
Haberi okumak için: https://www.andante.com.tr/tr/6850/Bahar-Ayini-Ve-Sahnede-isyan

Fantasia 1940: Disney’in klasik müzikle olan güçlü bağı
Temmuz 2016
Walt Disney’in çocuklara klasik müziği sevdirmeyi amaçlayan çizgi filmler yapma vizyonunu yerine getiren müthiş sinema filmi Fantasia (1940) çocukluğumda beni en çok etkileyen filmlerden biri olmuştu.
Bu yazıda Paul Dukas’ın Büyücünün Çırağı adlı orkestra eseri üzerine Mickey Fare’nin bir animasyonunun çizilmesinin nasıl Disney ile klasik müzik arasında 21. yüzyıla kadar uzanan bir bağ oluşturduğunu anlatıyorum.
Haberi okumak için: https://www.andante.com.tr/tr/6862/Disney-in-Klasik-Muzikle-Olan-Guclu-Bagi

Fantasia 2000: Klasik müziği sevdirmek için birebir
Ocak 2017
İki bölüm olarak anlattığım Fantasia yazımın ikinci yarısında 1940’ta her on senede bir yapılması planlanan Fantasia projesinin planlarının İkinci Dünya Savaşıyla suya düşmesi ardından 2000 yılında projenin yeniden ele alınmasından ve tamamlanış hikayesinden bahsediyorum.

Fas’ta katıldığım piyano yarışması: Emre Nurbeyler deneyimlerini paylaşıyor
Ocak 2020
Fas’ta bir yarışmaya katılacağımdan kime bahsetsem aldığım ilk tepki şaşmaz bir şekilde, her seferinde “Fas mı?!” oldu. İlk seferde ben de bu tepkiyi vermiştim aslında.
Bu yazıda bir piyano yarışmasından beklentilerinizin mekan Fas olduğunda nasıl değişebileceğini anlatıyorum ve Avrupa’daki diğer yarışma deneyimlerimle karşılaştırıp değerlendiriyorum. Bol bol da bulunduğum yerden bahsediyorum tabii, her gün olmuyor ki Afrika kıtasında bir piyano yarışmasına katılasın…
Haberi okumak için: https://www.andante.com.tr/tr/9312/Emre-Nurbeyler-Deneyimlerini-Paylasiyor

Bir piyanoda 4 değil 6 el
Mart 2021
Dört el eser hepimiz çalmışızdır, fakat altı el niye hiç çalmıyoruz? Gayet de çalıyoruz! Sadece aynı yaygınlıkta değil o kadar, yoksa altı el piyano türü kesinlikle halen hayatta ve repertuvarı her geçen gün gelişmeye devam ediyor.
Bu yazıda altı el piyanonun tarihi ve ortaya çıkış sebebinden, Czerny Rachmaninoff gibi büyük bestecilerin bilinmeyen altı el eserlerinden ve hocam Prof. Tomislav Baynov’un bu türe olan katkılarından bahsedip en sonunda kendi deneyimlerimle altı el için bestelemenin 7 püf noktasını sayıyorum. Mutlaka bir göz gezdirin derim!

Alışılmışa vurulan tokmak: Beethoven’ın Piyano Sonatları
Temmuz 2021
Lise yıllarımdan beri yavaş yavaş kaynak topladığım ve hazırladığım bu detaylı teknik ve formal analiz yazısında Beethoven’ın birkaç önemli sonatını inceleyerek bel çantasında tuttuğu ve kullanmayı asla ihmal etmediği bestecilik tekniklerini saptıyorum.
İki bölümden oluşan yazının birinci bölümü Temmuz 2021 sayısında çıkıp Beethoven’ın sonat formunu Mozart ve Haydn’dan devralışını ve kendi besteci kişiliğine getirmesindeki süreç anlatıyor.

Emre Nurbeyler neler dinliyor?
Eylül 2021
Bu sefer sadece bir sayfacık süren bu mini yazıda yakın zamanda en çok dinlediğim üç adet değer verdiğim CD’den bahsedip detaylandırıyorum.

Donaueschingen Müzik Günleri’nden Öne Çıkanlar
Kasım 2021
Dünyada yeni müzik deyince akla gelen ilk festival Donaueschinger Musiktage bu sene 100. yılını kutladı. Halihazırda dev olan bu festival bu yüzden bu sene daha da devasa yapıldı, ben de gidip birinci elden görmüş, konserlerini dinlemiş oldum.
Bu yazıda Donaueschingen’deki deneyimlerimi, festivalin organizasyonu hakkındaki detaylarıyla beraber bana en ilginç gelen üç konseri ve arkalarındaki geçmişi anlatıyorum.

Cremona Müzik Fuarı
Ocak 2022
2021 Eylül’ünde Yamaha Disklavier otomatik piyano için beste yarışması finalisti olarak İtalya’nın Cremona kentinde düzenlenen Cremona Müzik Fuarı’na davet edildim. Tesadüfen tam da o zamanlar İtalya’da olan dergi yazarı, meslektaşım ve arkadaşım Batuhan Tunay Meriçtan da oradaydı.
Beraber fuarı gezip izlenimlerimizi anlattığımız yazının birinci kısmı Andante’nin Ocak 2022 sayısında yayınlandı. Gelecek sayılarda yayınlayacağımız yazılar arasında Otomatik Piyano için bestelemek hakkında detaylı bir kılavuz ve Cremona’da tanıştığımız ilginç kişiliklerle çeşit çeşit röportajlar yer alıyor!

Cremona Müzik Fuarı Sanat Koordinatörü Roberto Prosseda ile Sohbet
Ocak 2022
Üç gün süren dev fuarın önemli konuklarını ağırlamak, etkinliklerin büyük çoğunluğunu bizzat sunmak, ve bunların hepsini yaparken arka plandan organizasyonu yürütmek hiç de kolay bir iş değil. Prosseda bu konudaki tüm sorularımı detaylıca yanıtlıyor.
Okumak için: https://www.andante.com.tr/tr/10382/Cremona-Musica-nin-Sanat-Koordinatoru-Roberto-Prosseda-ile-Sohbet