
Uzun bir aradan sonra tekrar selam! Üniversite sınavlarım ve yoğunluğum nedeniyle paylaşamadığım etkinliklerimden biri olan Marktoberdorf Piyano Masterclass’ından biraz bahsedeceğim şimdi.
Hello again after a somewhat long break! These few months were very busy for me and now I’m going to speak of Marktoberdorf Piano Masterclass, which I couldn’t publish earlier due to my Uni. entrance exams.

Masterclass’ın yapıldığı Bayern Müzik Akademisi’ne geldiğimiz gün akademide birkaç gün önceden başlamış olan “6 ve 8 El Piyano Yarışması”nın ödül töreni vardı. Çok ilginç bir deneyimdi, çünkü ilk defa üç, hatta dört kişiyi aynı piyanoda canlı bir şekilde dinliyordum.
The day which we arrived at Bayern Music Academy, the place where the masterclass takes place, the award ceremony of a 6 – 8 Hand Piano Competition was taking place. It surely was an interesting experience for me, since it was the first time I saw three or even four people playing on the same piano live.

Ertesi günden çalışmalar hemen başladı. Dersler Richard Wengenmeier konser salonunda yapılıyordu. Konser salonunun tasarımı çok ilginçti; istenildiği zaman salonun camları bir perde gibi açılabiliyordu ve dışarısının amfi-tiyatro şeklinde inşa edilmiş olması sayesinde kapalı salon birden açık hava salonuna dönüşebiliyordu. Halbuki masterclass boyunca kapalı şekilde çalıştık çünkü gittiğimiz vakit hava soğuk ve yağmurluydu.
Studies immediately started the next day. The lessons were taking place in Richard Wengenmeier concert hall. The hall had a peculiar design. You could open the windows like a curtain and thanks to the amphitheatre shaped exterior, it had the ability to transform into an Open-Air concert hall. However we didn’t utilize this feature because the weather was cold and rainy at that time.
Baynov hoca ile Chopin’in dördüncü Ballad’ını çalışıyoruz. Tekniğimi beğendi ve müzikalite ağırlıklı çalıştık. Birkaç yerde de hızlı çalındığında daha az yorulmamı sağlayabilecek parmak numaraları önerdi.
We’re studying on Chopin’s Fourth Ballade with Prof. Baynov. He was satisfied with my technique, so we heavily focused on the musicality of the piece. He also recommended some fingerings on some spots which helped me play more relaxed in full tempo.


Masterclass’ın bir günü hocalar ve öğrenciler olarak tarihi bir yere gezi yaptık. 19. yüzyılın sonlarına yakın yıllarda Bavyera’nın kralı olmuş olan II. Ludwig’in sarayı olan Neuschwanstein Sarayı’na gittik.
One day, we organised a trip to a historical landmark with teachers and students. We went to Neuschwanstein Castle, where II. Ludwig of Bavaria used to reside.

Şatoya kadar uzuuun bir yokuş var. Bu yokuşu ister at arabalarıyla, ister yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Gençler olarak biz yürümeyi seçtik ve bizimle gelen iki hoca da bizimle beraber yürümeye karar verdi.
There is a looong uphill road to the castle. You can either hop into a Horse Wagon or walk it. We went with walking because we’re young and two teachers who brought us there also decided to join us.


İçeriden fotoğraf koymak isterdim ancak ne yazık ki fotoğraf çekmemiz yasaktı. Şatonun içi de dışı kadar muazzamdı. Bunun yerine size Marien Köprüsün’nden çektiğim fotoğrafları göstereceğim. | I would post photos of the inside too, but unfortunately it was forbidden to take photos. It was as gorgeous as you would expect though. Instead, I will show you the photos I took at Marien Bridge.



Sıkı çalışmayla geçen bir haftadan sonra konser günü geldi. Konserde Chopin Ballade No. 4 çaldım. Bir kısmını buradan izleyebilirsiniz:
After a busy week of studying, it was time for concert. I played Chopin Ballade No. 4 and you can watch a clip of it here:



Bir masterclassın daha sonuna geldik. Burada öğrendiklerim bana çok yararlı oldu ve olacak. Okuduğunuz için teşekkürler ve bir sonraki maceramda görüşmek üzere!
We’ve come to the end of yet another masterclass. Things I learned here were, and will continue to be very helpful for me. Thank you for reading and see you next time!